lauantai 26. marraskuuta 2016

Sehän alkaa näyttämään talolta

Tänään käytiin taas rakennuksella siivoilemassa. Tilattiin roskalava ja saatiin kätevästi siivoiltua isompia roskia ja rakennusjätettä pois. Tontillemme perustusten päälle on noussut talo ja runsaassa kuukaudessa on tapahtunut paljon. Ajattelin tämän vaiheen esitellä useammalla kuvalla ja jättää tekstiä vähemmälle, näin näkee ehkä selvemmin talo vaiheita, kuin monimutkaisten teknisten selvitysten avulla. Työmaallamme on ahkeroinut kaksi Kotimestareiden timpuria, Janne ja Pasi, joiden työn jälki on ollut ihailtavaa ja työtahti ansiokasta. Heidän kanssaan yhteistyö on sujunut vaivattomasti, kuten myös sähkötöistä vastanneen Markus Romppaisen  ja LVI Masafixin kanssa.

13.10.2016

Rungon pystytys alkoi. Ensimmäisenä päivänä näkyi jo tulosta. Raakileesta pystyi jo hahmottamaan ikkunoiden ja ovien paikkoja.






18.10.2016

Kattotuolit on nostettu ylös, autokatos on alkanut muotoutua ja talon sekä autokatoksen päätykolmiot ovat saaneet jo verhoilulaudat ja tuulensuojalevyt.







21.10.2016

Tuulensuojalevyt peittävät jo osittain seiniä.





6.11.2016

Tupaa on alettu lämmittämään ja ensilumi saatiin maahan. Sisällä valmistellaan seuraavan viikon lattiavalua, ikkuna- ja oviaukot on peitetty ja tuulensuojalevyjen päälle on asennettu ulkoverhouslautoja varten koolaukset.



7.11.2016

Janne ja Pasi ovat jatkaneet ulkotöitä ja rakentaneet katoksen alkua.



 8.11.2016

Ennen lattiavalua perustusten päälle asennettiin lattiastyroksit, raudoitusverkot ja vesikiertoisen lattialämmityksen putket. 9.11.2016 lattia valettiin.





13.11.2016

Lattiavalun kuivuessa on talo saanut osittaisen ulkoverhouslaudoituksen ja kattotiilet katolle. Myös sisätöitä on pystytty jatkamaan ja talo on saanut jo ennen lattiavalua villat ulkoseiniin.





19.11.2016

Väliseinät ovat nousseet. Nyt alkaa jo hahmottamaan huonejakoa ja -kokoa. Samaan aikaan työmaalla asennushommia tekee sähkö- ja LVI- asentajat. Myös ikkunat ovat saapuneet ja ne on myös asennettu. Ikkunat ovat Lammin ikkuna Oy:n. Pääoven paikalle on laitettu väliaikainen ulko-ovi, mutta takapihan ja teknisen tilan ovet ovat vielä paketissa.





24.11.2016

Takapihan ja teknisen tilan ovet on asennettu. Myös levytystyö ja väliseinien villoitus alkaa valmistumaan.





26.11.2016

Terassia on alettu tekemään. Tänään oltiin talolla siivoushommissa ja huomenna jatketaan. Näyttää jo niin hienolta!




Puolitoista kuukautta on mennyt vauhdilla ja siinä ajassa myös kotimme on edennyt paljon. Olemme käyneet myös Orimattilan Värisilmässä tekemässä sisustusvalintoja. Aika modernilla ja ajattomalla linjalla oltiin ja eikä tarvinnut edes tapella ;). Niistä päätöksistä kirjoittelen seuraavaksi.

Jenni

lauantai 22. lokakuuta 2016

Sähkösuunnittelusta vähän

Pitkästä aikaa! Syksy on nyt päässyt vauhdilla alkuun. Eletään jo lokakuuta, ensi viikollakin siirrytään talviaikaan, hui! Kuukauden päivät ovat olleet hiljaiseloa niin tässä blogissa kuin tontillakin. Perustukset ovat olleet valmiina syyskuun puolesta välistä asti ja runkotoimitusta ollaan odotettu. Viime viikolla, torstaina talo sitten alkoi nousta ylöspäin. Runkotoimituksesta kirjoittelen tarkemmin myöhemmin, kun olemme saaneet talon sateelta suojaan. Silloin jaan myös kuvia eri vaiheista.

Tämän päivän kirjoitus liittyy sähkösuunnitelmaan ja siihen tehtyihin muutoksiin. Kotimestareiden kautta sähkösuunnitelman ja asennustyöt tekee Sähkötyö Romppainen. Alapuolella on pohjapiirustus talostamme ja Markus Romppaisen tekemä suunnitelma.



Seuraavanlaisia muutoksia teimme Markuksen suunnitelmaan:

K+OH:
  1. F- ja G-valokytkimet siirretään WC:n ja MH2:n väliselle seinän pätkälle, jossa on lisäksi ET:n B-valokytkin.
  2. 2-osaisia pistorasioita lisätään keittiön saarekkeen ja ikkunan väliin, ns. TV-seinälle ja keittiön kaappien päälle tuleville led-loisteputkivalaisimille.
  3. Keittiön saarekkeen istuinlipan alle asennetaan led-valolista.
MH1:
  • Ei muutoksia.
MH2:
  1. Multipistorasia, jossa on 2-napainen pistorasia, TV-antennirasia ja ATK-rasia, siirretään teknisentilan vastaiselle seinälle ja 2-napainen pistorasia vaatehuoneen vastaiselle seinälle.
MH3:
  1. Multipistorasia siirretään ikkunaseinältä teknisentilan vastaiselle seinälle ja 2-napainen pistorasia siirretään varaston vastaiselle seinälle.
KHH:
  1. 2-osainen pistorasia lisätään saunan vastaiselle seinälle siivouskaapin viereen.
PH:
  1. WC-pöntön ja lavuaarin väliin asennetaan 2-napainen pistorasia.
  2. Toimitukseen kuuluva kattoplafondi jätetään pois ja me hankitaan siihen kostean tilan "kristallikruunu". Kai sitä yhdessä huoneessa saa olla vähän bling blingiä  muuten modernissa kodissa ;).
WC:
  1. 2-napainen pistorasia lisätään alakaappien sisään.
AUTOKATOS:
  1. A-kytkimen tilalle asennetaan 2-nappinen valokytkin.
  2. Katokseen asennetaan liiketunnistimella toimivat valot.
ULOS:
  1. Paljulle asennettaan lisäpistorasioita 4 kappaletta.
Värilämpötilaksi valitsimme 4000K, paitsi pesuhuoneeseen tulee 3000K. Kaikki valot ovat ledejä.
 

Tällaista tällä kertaa!

Jenni

keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Kiintokalustesuunnittelua

Kotimestarit tekevät yhteistyötä Keittiömaailman kanssa ja elokuun lopulla kävimme siellä tekemässä kiintokalustevalintoja. Meitä palveli iloinen ja asiantunteva Janni. Saimme hyvää palvelua ja kalustesuunnitelmat valmistuivat joutuisasti. Muutaman päivän päästä saimme sähköpostiin havainnekuvat, joista on helppo hahmottaa valintoja ja kokonaisuutta. Meidän osalta valinnat oli helppo tehdä. Olimme (lue: olin) suunnitelleet jo aika pitkälle, mitä halusimme ja miltä halusimme kodin näyttävän. Meillä on vuoden loppuun asti vielä aikaa miettiä valintoja ja lopulliset päätökset on tehtävä tammikuun aikana, mutta luulenpa, että nämä tulevat olemaan meidän valinnat.







Eteisen kaappi tulee olemaan peililiukuovellinen ja siinä on valkoinen kapea kehys. Leveydeltään kaappi on 180 cm ja siinä on kolme liukuvaa ovea.







Keittiöstä tulee hyvin vaalea, ei kuitenkaan ihan koko valkoinen. Alakaapit ja laatikostot tulevat olemaan uravetimellä.  Yläkaapit sileillä ovilla, joissa ei ole vetimiä laisinkaan vaan ovet avataan painosalvalla. Ovet ovat mattavalkoiset. Taso on vaaleanharmaa betonijäljitelmälaminaatti. Allas on musta komposiittiallas. Liesituuletinta ei olla vielä valittu, vaikka kuviin onkin sellainen piirretty.







Kodinhoitohuoneen ja vessan ovet tulevat olemaan samat kuin keittiön yläkaappien ovet. Vetimiksi valitsimme pienet ja sirot valkoiset vetimet, jotka asennetaan ovien ylä- tai alareunaan riippuen oven sijainnista. Tasoksi valitsimme tummanharmaan kivijäljitelmälaminaatin.

Kahden makuuhuoneen kiintokalusteet eli vaatekaapit päätimme jättää pois. Katsomme tulevaisuudessa tarvitsemmeko niitä ja hankimme ne sitten myöhemmin.

Näin tänään, seuraavalla kerralla kirjoitan sähkösuunnitelmasta!


Jenni

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Julkisivu ja pohjapiirros

Kaikkia varmasti kiinnostaa talomme, tulevan kotimme julkisivu ja pohjapiirros. Tähän päivään asti olen sen vielä pitänyt salaisuutena, mutta nyt kun kunnalta on lupa myönnetty ja rakennustyöt ovat alkaneet tontilla, ajattelin paljastaa tuon ehkä kaikkein kiinnostavimman asian.

Rakennusmääräyksissä oli tietynlaisia kaavamääräyksiä ja rakennustapaohjeita, joita tuli noudattaa. Tontillemme sai rakentaa melko ison talon 250+50m2, talon tuli olla yhdessä tasossa, harjakattoinen (satulakatto), jonka kattokaltevuus tuli olla 1:2-1:2,5 ja värin tumma. Talon julkisivun tuli olla väritykseltä vaalea, jonka päämateriaali sai olla puu, tiili tai sileärappaus.

Meidän talo noudattaa lähes kokonaan näitä määräyksiä. Taloon liitettyyn autokatos-varastoon saatiin lupa kuitenkin pulpettikatolle, koska katon ala oli ale 50% koko rakennuksen kattoalasta. Pääväritykseltään talo on hyvin puhtaan valkoinen (sävyä emme ole vielä päättäneet) ja yksityiskohdat, kuten ritiläkaiteet ja sisäänkäynti tulevat olemaan tumman harmaat.



Julkisivut


Talon kerrosala on 127 m2 ja varasto 10m2, yhteensä 137 m2. Talossamme on olohuone-keittiö 46,5 m2 + makuuhuone1 13m2 + makuuhuone2 10,6m2 + makuuhuone3 8,7m2 + kodinhoitohuone 7,9m2 + pesuhuone 5,2m2 + sauna 3,3 m2 + vaatehuone 2,6 m2 + wc 2,7m2 + tekninen tila 2,5 m2 +lämmin varasto 7,6m2. Olohuone-keittiön osalle tulee myös korotettu sisäkatto. 
Terassi on piirretty koko talon pituudelta, johon on sijoitettu myös palju ja toiseen päähän lasitettu terassivaraus. Makuuhuoneisiin osuu aamuaurinko ja olohuone-keittiö ovat taas ilta-auringon puolella, jonne paistaa kesäaikaan aina ilta kymmeneen asti aurinko. I Love it!!
Sisäänkäynti on talon päädystä. Takapihan uloskäynnit ovat keittiöstä ja kodinhoitohuoneesta.

Kulmatontin talon pohjapiirustus



Hei taas seuraavaan kertaan!

Jenni



maanantai 29. elokuuta 2016

Tontilla alkaa tapahtumaan: maatöitä ja anturan valamista



Saimme rakennusluvan postitse kotiin viime viikon torstaina. Nyt tontilla oli siis virallinen lupa aloittaa työt. Ja niinpä ne alkoivatkin hyvin nopeaan tahtiin. Otimme maatyöt samalta yritykseltä kuin talomme eli Kotimestareilta. Alustavasti oltiin ajateltu, että maatyöt pääsevät käyntiin vasta syys-lokakuussa, mutta koneen vapauduttua Kotimestareilla, he pääsivätkin saman tien töihin. Perjantaina kauhan iskeydyttyä maahan alkoi konkreettinen työn jäljen näkyminen. Varsinaisiin maatöihin kului n. 3,5 päivää, tämän jälkeen alettiin valamaan anturaa.

Maapohjatutkimuksen lausunnon mukaan humus ja löyhää maata tulisi poistaa n. metrin verran rakennusalueelta. Kaivuusyvyyteen asennetaan 1 luokan suodatinkangas. Tämän jälkeen rakennusalueelle tehdään normaali täyttö routimattomasta sorasta.  Antura valetaan vähintään 0,5 m levyisenä.

Loppujen lopuksi maata poistettiin vain n. 0,5 m. Mestarimme ja maaurakoitsija totesivat maan olevan tarpeeksi kantavaa ja painetta tasaamaan valettaisiin vielä antura. Jos maata oltaisiin kaivettu enemmän olisi ollut vaara, että talo olisi jäänyt kuoppaan. Nyt tuotiin vielä 10 cm lisätäyttöä ehkäisemään, ettei talo jäisi kuoppaan.


Tontin sisäänajoliittymä

Pohjan tarkastelua












Anturan valaminen




Jännittävissä tunnelmissa!
Jenni