maanantai 29. elokuuta 2016

Tontilla alkaa tapahtumaan: maatöitä ja anturan valamista



Saimme rakennusluvan postitse kotiin viime viikon torstaina. Nyt tontilla oli siis virallinen lupa aloittaa työt. Ja niinpä ne alkoivatkin hyvin nopeaan tahtiin. Otimme maatyöt samalta yritykseltä kuin talomme eli Kotimestareilta. Alustavasti oltiin ajateltu, että maatyöt pääsevät käyntiin vasta syys-lokakuussa, mutta koneen vapauduttua Kotimestareilla, he pääsivätkin saman tien töihin. Perjantaina kauhan iskeydyttyä maahan alkoi konkreettinen työn jäljen näkyminen. Varsinaisiin maatöihin kului n. 3,5 päivää, tämän jälkeen alettiin valamaan anturaa.

Maapohjatutkimuksen lausunnon mukaan humus ja löyhää maata tulisi poistaa n. metrin verran rakennusalueelta. Kaivuusyvyyteen asennetaan 1 luokan suodatinkangas. Tämän jälkeen rakennusalueelle tehdään normaali täyttö routimattomasta sorasta.  Antura valetaan vähintään 0,5 m levyisenä.

Loppujen lopuksi maata poistettiin vain n. 0,5 m. Mestarimme ja maaurakoitsija totesivat maan olevan tarpeeksi kantavaa ja painetta tasaamaan valettaisiin vielä antura. Jos maata oltaisiin kaivettu enemmän olisi ollut vaara, että talo olisi jäänyt kuoppaan. Nyt tuotiin vielä 10 cm lisätäyttöä ehkäisemään, ettei talo jäisi kuoppaan.


Tontin sisäänajoliittymä

Pohjan tarkastelua












Anturan valaminen




Jännittävissä tunnelmissa!
Jenni

lauantai 13. elokuuta 2016

Talotoimittajien kilpailutus

Hyvää sateista elokuun lauantaita! Ajattelin kirjoitella muutaman rivin talotoimittajien kilpailuttamisesta ja valintaamme vaikuttavista asioista.
Tehtyämme päätöksen alkavasta talonrakennusprojektista ryhdyimme käymään läpi internetistä löytyvien talotoimittajien sivuja ja etsimään mieleistä mallia ja toimituskokonaisuutta. Yksi tärkeimmistä kriteereistä oli se, että toimituksen tulisi olla mahdollisimman pitkälle avaimet käteen -periaatteella. Myös hinta vaikutti asiaan, koska emme todellakaan olleet rakentamassa mitään miljoonataloa. Kolmihenkiselle perheellemme totesimme, että kolme makuuhuonetta olisi riittävä määrä, lisäksi toiveissa oli mahdollisimman suuri olohuone-keittiöyhdistelmä. Neliömäärältään arvioimme, että hyvä kokonaiskerrosala olisi maksimissaan 130 m2. Myös isot terassialueet olisivat plussaa.

Tarkoituksenamme oli kilpailuttaa vähintään kolme talotoimittajaa. Loppujen lopuksi kilpailutimme vain kaksi ja teimme melko nopeasti päätöksen toisesta toimittajasta, joka sekin tuli yllättäen meidän yhdeksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi.

Ensimmäinen talotoimittaja oli K-Raudan Muuttovalmis Ainoa-koti ja erityisesti heidän Valo 126. Tapasimme talotoimittajan edustajan kaksi kertaa Launeen K-Raudassa Lahdessa.

Plussat/miinukset mallista ja palvelusta:
  + Hyvä ellei erinomainen asiakaspalvelu: toiveitamme kuunneltiin ja ehdotuksiin suhtauduttiin vakavasti, ei vähätelty. Tunsimme itsemme vakavasti otettaviksi asiakkaiksi ja edustaja todella oli kiinnostunut hankkeestamme. Edustaja kävi myös tutustumassa tonttiimme.
  + Ihana talomalli ja sopivat neliöt. Valmiiseen malliin ei olisi tarvinnut tehdä juurikaan muutoksia.
   - Hintaan kuului vain toimituksen perussisältö, kaikesta ekstrasta tuli hintaa lisää.
   - Kyseiseen talomalliin tai muihin malleihin ei päästy tutustumaan paikanpäälle.

Lisää Ainoa-kodista ja heidän malleista löytyy Ainoa-kodin sivuilta.

Toinen talotoimittaja oli Kotimestarit. Kotimestarit on lahtelainen talovalmistaja, josta emme kuitenkaan olleet juuri kuulleet. Pikkuhiljaa aloimme kuulla yhä enemmän ja enemmän tarinoita ja kokemuksia Kotimestareista ja kiinnostuksemme heräsi. Sattumalta eräänä keväisenä sunnuntaina Etelä-Suomen Sanomissa oli ilmoitus taloesittelystä Lahden Karistossa ja niin päätimme lähteä tutustumaan kohteeseen lähemmin. Esittelytalo oli hivenen iso meidän perheelle, mutta työn jäljestä ja materiaaleista jäi heti hyvä mieli. Jo sisään astuessa kyseiseen taloon tuli tunne, että tällainen voisi olla myös meidän koti. Olin MYYTY. Kerkesimme juttelemaan muutaman minuutin paikalla olleen Kotimestareiden edustajan Marko Göösin kanssa ja hän lupasikin olla heti alkuviikosta yhteydessä. Ja heti maanantaina saimmekin erilaisia pohjaratkaisuja sähköpostiin. Sovimme tapaamisen ja talomme suunnittelu alkoi. Kariston talon lisäksi Marko vei meidät tutustumaan myös Lahden Renkomäessä ja Hollolassa rakenteilla oleviin taloihin. Hollolassa oleva talo olikin loppujen lopuksi talo, jonka pohjalta suunniteltiin myös meidän talo.

Plussat/miinukset talovalmistajasta ja palvelusta:
  + Erinomainen ja miellyttävä asiakaspalvelu.
  + Kodit suunnitellaan jokaiselle perheelle yksilöllisesti heidän tarpeensa huomioiden.
  + Perushintaan kuului laajempi ja laadukkaampi sisältö kuin ihan perusmallin tuotteet esim. muotolauteet.
  + Paikallinen yritys
  + Oikeasti Avaimet Käteen -toimitus

Kotimestareista löytyy lisää tietoa täältä.
 

Molemmat talotoimittajat toimivat asiakaslähtöisesti ja heidän kanssaan oli miellyttävä toimia, mutta tällä kertaa valitsimme Kotimestarit. Valintaan vaikutti myös Kotimestareiden laajempi toimitussisältö sekä mahdollisuus ottaa myös maatyöt heidän kauttaan. Ainoa-koti oli myös hinnaltaan himpun verran kalliimpi ja kuitenkin toimitussisällöltään heikompi. Kotimestareiden talo on oikeasti avaimet käteen-toimitus. Lisäksi Marko Göösin työ ja aktiivisuus olla yhteydessä kuntaan on ollut ihailtavaa. Olemme ainakin toistaiseksi olleet tyytyväisiä valintaamme. Toivotaan, että olemme tyytyväisiä myös ensi keväänä. Luottamus on suuri.


Jenni


maanantai 1. elokuuta 2016

Lomailua

Onpas aika vierähtänyt nopeasti. Hiljaista on ollut tällä blogirintamalla lomailujen takia. Minulla on vielä tämä viikko lomaa ja palailen ensiviikolla työpaikalleni. Miehelläni ja pojalla jatkuu lomat vielä parisen viikkoa.

Rakennusprojektissa on tällä hetkellä odotusvaihe. Lupapaperit ovat edelleen kunnassa. Olemme saaneet kuitenkin ns. alustavan luvan. Rakennuslupa olisi tullut todella nopeasti kunnalta jo viikossa, mutta yhden naapurin kuuleminen piti saada vielä hakemuksen liitteeksi. Naapurimme oli reissussa, jolloin saimme kuulemisen himpun verran liian myöhään ennen kuin rakennusvalvoja jäi itse lomalle.

Myös piirustuksiin piti tehdä katto kaltevuuden korotus. Olimme toimittaneet kyllä kaikki rakennusohjeet talotoimittajalle ja sitä kautta myös arkkitehdille. Talotoimittajamme edustaja oli käynyt myös näyttämässä alustavia piirustuksia kunnassa, eikä tarkastaja ollut siinä vaiheessa vielä huomannut virhettä ja antanut alustavan hyväksynnän rakennukselle. Nyt sitten olemme siinä tilanteessa, että piirustuksiin tehdään vielä kunnan vaatima muutos ja sitä myöden pitäisi lupa olla myönnetty, kunhan lomailijat palaavat lomilta.

Maanmittauslaitokselta odotetaan kiinnityksiä ja vuokraoikeuden kirjaamista. Lomat ovat hidastaneet sitäkin. Pari viikkoa sitten mieheni soitti maanmittauslaitokselle ja eihän meidän hakemukseemme oltu vielä edes laitettu käsittelijää. He kyllä lupasivat laittaa hakemuksemme kiireliseksi. Viime viikolla käytiin heille skannaamassa muutama liite vielä ja nyt sitten vaan odotetaan.

Kesäaika ja erityisesti heinäkuu on Suomessa aikamoinen lomakuukausi, jolloin kunnissa virastot lomailevat ja käsittelyaikoihin on siis varauduttava. Onneksi meillä ei varsinaisesti ei ole kiirettä, mutta sitä on vaan itse niin kärsimätön, ettei malttaisi odottaa näkyviä muutoksia tontilla ja tämän projektin etenemistä.

Jenni